- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Ott van! Látjátok?

2018. április 05. - FRK

Létezik az a bizonyos nulladik ultrahang vizsgálat is, amin nagyon fontos részt venni!

Hogy miért is?

Olvasd tovább és máris megtudod! ->

8_hetes.jpg

Nemrégiben orvosoktól megtudtam, hogy a nullás ultrahangra még a 12. hét előtt van lehetőség. Az elmaradt menstruáció első napján érdemes bejelentkezni 1 hét ráhagyással, és ahogy a kép is mutatja nem azért fontos, hogy lássuk a babát, hisz ilyenkor még nem vehető ki belőle semmi, hanem az egészségügyi ellenőrzés miatt van fontossága, hogy részt vegyünk egy ilyen vizsgálaton. Az embrió még csak 2 mm körüli, parányi, köles méretű, azonban már van pici szive neki. A szívdobogás ilyenkor ugyan még nem hallható, de rátérek most arra inkább, hogy miért is kezdtem most ezt leírni. Gondolom hallotattál már a méhen kívüli terhességről, azonban sokan nem tudják, hogy mit is jelent ez pontosan. Ez esetben a megtermékenyített petesejt nem a méhen belül ágyazódik be, hanem "bentragad" a petevezetékben, ritkábban előfordulhat az is, hogy a hasüregi szervek hashártya felszínéhez tapad. Súlyos alhasi vérzés is jelentkezhet, ezáltal hirtelen életveszélyes állapotba is kerülhet az anyuka. Ezért is fontos, hogy a fogantatás után pihenjünk amennyit csak tudunk, majd erről is írok később, mert ez is nagyon érdekes és nem elhanyagolandó téma. Sajnos, ha ez áll fenn, akkor azonnali gyógyszeres kezeléssel el kell hajtani a magzatot, ami így nagyon csúnyán hangzik, de ha ez nem történik meg, akkor az embrió fejlődésével egyidőben felreped a petevezeték és az anyuka akár még bele is halhat. Ezt maga Dr. Czeizel Endre is kihangsúlyozta, hogy ezért is fontos elmenni egy ilyen nulladik ultrahangra, hogy ez ne történhessen meg és láthassuk, hogy sikerült-e a jó helyre, azaz a méhüregen belül beágyazódnia a megtermékenyített petesejtnek. Az ultrahang vizsgálat fájdalommal nem jár, azonnal meglátjuk az eredményt és a képernyőn méhen belül, ha sikerült a beágyazódás, akkor egy pici fehér pontocska fogja jelezni, hogy ott csücsül az oldalában a köles nagyságú petesejt, amiből a kisbabád lesz.

5721fb4874f83-large.jpg

Mikor fordulhat elő méhen kívüli beágyazódás?

  • Méhüregen belüli fogamzásgátló eszköz használata, a jól ismert spirál vagy hurok elnevezésű fogamzásgátló is okozhat méhen kívüli terhességet.
  • Fejletlen belső nemi szervek, pl.: vékony, lassú mozgású, hosszú petevezeték.
  • Ciszta, Mioma, Polip
  • Korábban végzett műtét a petevezetékben vagy petefészekekben.

Jelenleg a várandósságok 1%-ánál fordul elő méhenkívüli terhesség. Én úgy vagyok vele, hogy maga a vizsgálat simogató érzés, többnyire hasfalon végzik és megéri részt venni rajta, hisz akkor biztosan megnyugodhatsz, hogy a kezdeti fázisban már jól alakul minden és jó helyre ágyazódott be az aprócska, megtermékenyített petesejt. Fontos, hogy olyan ultrahang vizsgálatra jelentkezz be, ahol tapasztalt szakember végzi a diagnosztizálást. Manapság sajnos vannak olyan esetek, amikor az orvos nem nézi át alaposan. Én szeretek interneten utánanézni, kiválasztani a megfelelő helyszínt és elolvasni a véleményeket. Ha egy orvost vagy rendelőt sokan és folyamatosan dícsérnek, akkor nem igazán lehet melléfogni. :) Szeretnék még arról is írni, hogy ha már egy felrepedt, vérzéses állapot áll fenn a méhen kívüli terhesség alatt, akkor sajnos azt a peteveztéket el kell távolítani, ami meddőséghez vezet. Így emiatt is fontos a korai felismerés, a prevenció. Ha időben felismerik a problémát, akkor még meg lehet úgy gyógyítani a kismamát, hogy a petevezeték nem kerül eltávolításra. Ahogy fentebb írtam is, ilyenkor gyógyszeres kezeléssel előidézik a terhesség elhalását és a korházban folyamatosan figyelve a folyamatokat, vigyáznak a kismama állapotára és a petevezeték épségben maradására.  Az egészséged és a nyugalmad érdekében javaslom, hogy az elmaradt mentsruáció napján jelentkezz be a nulladik ultrahang vizsgálatra. 

Boldog várakozást kívánok! 

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor nyomj egy like-ot, a megosztásokat külön köszönöm! Jusson el minél több nőhöz, hogy milyen fontos odafigyelnie a testére és annak jelzéseire! 

Látogass el további oldalaimra is:

ElőkéSzülés Facebook oldala: https://www.facebook.com/elokeszules/

ElőkéSzülés Instagram oldala: https://www.instagram.com/elokeszules/

Facebook VIP csoport: https://www.facebook.com/groups/leendokismamakVIPcsoport

farkasne_r_katalin_blogger_logo.png

 

 

Forrás: tanfolyami tananyag, Dr. Czeizel Endre hanganyaga, www.webbeteg.hu, www.hazipatika.com, 9 hónap tv műsor ultrahangos videói

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr5713811704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása