- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Interjú Hepp Grétával, humánkineziológussal

2017. december 20. - FRK

Igaz, hogy készült az oldalon egy TOP 10-es lista, ami alapján el kezdtünk foglalkozni az első ként ponttal, miszerint nőgyógyászati és egyéb szűrővizsgálatokról, illetve a testi-lelki felkészülésről olvasnátok a legszívesebben. Ám még mielőtt rátérnék a 3. pontra kiemelném, hogy mi volt a legutolsó téma, amire 0 szavazat érkezett. A gerincferdülés, gerinctréning. Elszomorított, hogy ennyire nem érdekelt senkit, pedig ezzel is nagyon fontos foglalkozni és tulajdonképpen benne van a 2. pontban, a testi felkészülésben. Így úgy gondoltam, hogy egy kicsit dacból is leírom Nektek miért is kell erre odafigyelni! Ellátogattam egy gerinctréningre, ahol elbeszélgettem Hepp Grétával, humánkineziológussal és remek tanácsokkal látott el.

greta.jpg

FRK: Mikre kell leginkább odafigyelni a babavárás előtt?

Gréta: Az egyik legfontosabb az, hogy fel kell készíteni a kismama testét a teherbírásra. Célszerű a has, hát és a medence körüli izmokat megerősíteni. Illetve a mozgásszervi problémával küzdőknek érdemes utánajárni, hogy mi okozhatja a panaszokat. Szakember segítségével, korrekciós gyakorlatokkal könnyű megszüntetni a fájdalmakat. 

FRK: Izomzatilag és csontozatilag mik fognak átalakulni egy leendő kismama testében?  

Gréta: Megváltozik a test tömegközéppontja, ami egyensúlyvesztészt okozhat. A testtartás is változik, hiszen az izmok próbálnak kompenzálni. Az izmok feszülése megnő, ami görccsel, erős fájdalommal jár, ha nincs időben kezelve. A hormonok hatására szöveti duzzanat is létrejöhet, ami lábdagadást, ízületi fájdalmat, zsibbadást idéz elő. Amit még fontos tudni ezek mellett, hogy a medencecsont tágulni fog, emiatt lazulnak a szalagok, aminek különböző következményei lehetnek. A méh is megnövekszik, ami idegi nyomást tud gyakorolni, ezért nagyobb eséllyel alakul ki fájdalom vagy zsibbadás érzet. 

FRK: Ha valaki a várandósság előtt nem tesz azért, hogy helyrejöjjön a csontozata, akkor mik lehetnek ennek a következményei? Milyen nehézségek várnak rá kismamaként?

Gréta: Az előbb említett tünetetek fokozódnak és nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. Gyakrabban jelenhet meg ízületi-vagy izomfájdalom, illetve ezáltal a teherbírás is csökken. 

FRK: Talán mondhatom, hogy a leggyakoribb probléma a gerincferdülés, de javíts ki, ha nem így van. Ez milyen nehézségeket okoz a várandósság alatt?

Gréta: Összességében a rossz testtartás a legnagyobb probléma. A sok ülőmunkának és az inaktív életmódnak köszönhetően a helyes testtartásért felelős izmok nagyon gyengék, illetve vannak olyan izmok is, amik túlságosan feszesek. Ennek gyakori hátfájás az eredménye, ami a fentebb említett tömegközéppont változás miatt fokozottá válik. A fájdalom mellett a közérzetre és a teherbírásra is negatív hatással van. 

FRK: Hogyan kerüljük el a gerinc-és derékfájdalmakat?

Gréta: Érdemes szakemberhez fordulni még a várandósság előtt, hogy felmérje mely izmok gyengék vagy épp túlterheltek, illetve, hogy van-e tengelyeltérés az ízületekben. Másik megoldás - bár nem egyénre szabott- a kismama torna vagy a várandósság előtti csoportos gerinctréning. Személy szerint az alapos kivizsgálást és a személyre szabott tornát javaslom, amire most Te is jársz, hiszen csak így lehet 100%-ban az egyéni problémákra fókuszálni. 

FRK: Hányszor érdemes gyógytornára járni? 

Gréta: Ez állapot-és személyfüggő. Sok esetben a rendszeres otthoni torna többet ér. Természetesen csak úgy, ha előtte szakember segítségével elsajátítottuk a feladatok helyes kivitelezését. Én heti egy találkozást szoktam javasolni és ilyenkor mindig kap a vendég házifeladatot, amit aztán otthon kell elvégezni. Ezek többnyire kellemes, nyújtó, átmozgató gyakorlatok. 

FRK: Mi szükséges ahhoz, hogy a gyógytornász pontos képet kapjon a vendége testéről?

Gréta: A személyes konzultáció alatt a gyógytornász testelemzést végez. Felméri, hogy mely izomcsoportok gyengék, melyek erősek és esetleg hol nincsenek egyensúlyban. Figyeli  az ízületek teherbíró képességét, illetve, hogy hol lehet megtámogatni az ízületeket. Nem csak állás közben vizsgálja a pácienst, hanem különböző mozgások során is, hogy összefogó pontos képet kaphasson a test aktuális állapotáról. 

kismama_torna.jpg

FRK: Milyen mozgásforma javasolt még? Van olyan, amit jobb kerülni már a várandósság előtti hónapokban?

Gréta: Ami a legfontosabb, hogy a kismamák mindenképpen kérjék ki az orvos szakvéleményét! Ha nincs orvosi ellenjavallat és a kismama rendszeresen sportolt már a fogantatás előtt is, akkor nyugodtan folytathatja, amíg jól esik neki. A várandósság alatt nagyon fontos, hogy a kismamák figyeljék a testük jelzéseit! Nem szabad elmenni amellett, hogy ilyenkor kerülni kell a túlerőltetést és figyelni kell arra, hogy több pihenésre van szüksége a szervezetnek a regenerálódáshoz. Érdemes alacsony-vagy középintenzitású edzést választani, egy idő után pedig kerülni kell az izometriás (egy pozíció bizonyos idejű kitartása) és a hanyatt fekvéssel járó gyakorlatokat. A legfontosabb az, hogy a kismama jól érezze magát a mozgás közben! Azok, akik várandósság előtt nem sportoltak, már az elejétől kezdve érdemes terhestornára járni, mert itt alacsony intenzitás mellett javítják a gyakorlatok a testtartást és segítik a keringés növelését. Mindenképpen kerüljék a túlzott megerőltetést, a veszélyes sportokat, a rázkódással, ütődéssel, haspréssel járó gyakorlatokat. Az úszás, a séta, a kismama jóga és a pilates is jó alternatíva lehet a mozgásra. Minden kismamának érdemes mozogni az állapotának megfelelően, hiszen a rendszeres fizikai aktivitás megelőzi a cukorbetegséget, segít a helyes testtartásban, növeli az állóképességet és csökkenti az ízületi-és izomfájdalmakat. 

FRK: Végül még annyi kérdésem lenne, hogy a fogantatás előtt mennyivel érdemes felkeresni a gyógytornászt?

Gréta: A baba tervezésénél már érdemes felkeresni egy szakembert, de egy alapos felmérés mindenkinek a hasznára válhat, így nem kötném időhöz. 

Köszönöm a hasznos tanácsokat, igyekszem mindet megfogadni! Viszem magammal a házifeladatot és jövök hamarosan egy újabb átmozgató tornára, mert nagyon jól esett! Jó volt képet kapni magamról és most már azt is tudom, hogy az ágyéki rész nagyon fájt volna a szülés alatt, ha nem jövök el Hozzád. 

Ha Te is hasznosnak találtad ezt a cikket, akkor like-old vagy oszd meg, hogy a barátnőid is láthassák! ;) 

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr7113513773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kertportál Magazin · http://www.kertportal.hu 2018.02.03. 21:34:49

Ugyanez igaz a jógánál is, hogy a kifejezetten kismamáknak való jóga nemcsak a testtartás és az általános keringés miatt fontos, hanem a szülésfelkészülésben, a légzésimaginációs gyakorlatokban és testtudatosságban is szerepet játszik.
süti beállítások módosítása