- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Fogászaton várandósság előtt és alatt

2022. május 29. - FRK

Számomra elsődleges szempont, hogy ne csak a szülésre, hanem már a 9 hónapra is felkészítsem magam testileg-lelkileg. Még nem mindenki tudja, de most már itt is megosztom, hogy bizony eldöntöttük, szeretnénk második gyermeket is. (Még csak a gondolat fogant meg! ☝️)

A prevenció nekem az egyik legfontosabb. Éppen ezért nemrégiben fogkőleszedésen voltam a dentálhigiénikusomnál. Ő meglepődött azon, hogy én milyen jól bírom, én meg azon, hogy ő mennyire profi. Meg is kérdezte a végén, hogy mi a titkom. Majd elmondtam neki, hogy kipróbáltam ugyanazt a relaxációs technikát, amit a szülésemnél alkalmaztam, itt vajon bevethető-e, és jelentem, igen, sikeresen tudtam alkalmazni. 

palmaval.jpg

Paulovics Pálma elmondja Nektek, hogy miért kell foglalkozni a szájhigiéniával a várandósság előtt és alatt is.

"Számomra különösképp fontos a Primer Prevencióra, vagyis a Várandós Prevencióra való felhívás, ezért is vagyok hálás ZenAnyunak, hogy felkért, írjak néhány sort erről. Terhesség alatt a testünkben és a szájüregünkben is jelentős változás történik. Biztosan sokan tapasztaltátok már az első trimeszter során, hogy gyulladtabb, bíborvöröses vagy kékes-vöröses az ínyetek, esetleg fájó, vérző is a fogmosás alkalmával. Ezt az állapotot Terhességi Gingivitisnek hívják. Erre az állapotra különösképp figyelnünk kell, hiszen az ezt kiváltó tényezők a foglepedék és a fogkő mikroorganizmusai.

Tudni kell a fogkőről, hogy ez a nyálból válik ki, a nyál immunglobulinjaiból, glikoproteinjeiből, és először egy átlátszó biofilm rétegként tapad meg a fogakon, fogpótlásokon. Ennek lerakódása a fogakon megfelelő szájhigiénia esetén is elkerülhetetlen. Rendszeres fogmosás, szájvíz és fogselyem használat segítségével a fogakon lévő ételmaradékok és a lepedék nagy része eltávolítható, viszont nem teljes mértékben. A fogakon maradt baktériumokkal teli lepedék réteg idővel felhalmozódik, és úgynevezett plakk réteg alakul ki, majd ebből képződik a fogkő, a nyál által végbemenő kémiai folyamat, úgynevezett mineralizáció által. Mind a szájhigiénia és mind a szájápolás nagyon fontos a terhesség ideje alatt, mivel a kismama fogainak és ínyének állapota nagyban befolyásolhatja a születendő gyermek egészségét. Nem csak hiedelem, hanem tény, hogy a fogkő, ami tulajdonképpen egy baktériumtelep bejut a véráramba ami végigmegy az egész testünkben, köztük onnan a placentába is, így a korai szakaszban vetélést is okozhat vagy a várandósság vége felé koraszülést, vagy fejletlen súlyú újszülöttet.

Várandósság során sok kismamának megváltozik az étkezési szokása, sok CH tartalmú ételt, savas italokat isznak, ez pedig ahhoz vezethet, hogy megváltozik a szájüreg PH értéke savas irányba, ami pedig a fogak szuvasodását segíti elő. Fontos felhívnunk a kismamák figyelmét arra is, hogy rosszullétek után (hányás után) szigorúan tilos fogat mosni, hiszen a gyomorsav közvetlen érintkezik a fogakkal, és ha a felpuhult zománcot bármilyen fogkefével is felsúroljuk a zománc réteg károsodásához vezethet. Szájvízzel és egy pohár vízzel szabad ilyenkor öblögetni, majd fél óra eltelte után ajánlott csak fogat mosni. Már egy ilyen kismamaszűrés alkalmával fel szoktuk hívni a leendő szülő figyelmét, hogy már a baba születésekor tisztítsa gyermeke szájüregét. Kezdetben egy gézlappal törölgessük ki a szájüreget, majd az első fogak előbújásakor már szuper baba fogkeféket lehet kapni, azt már bátran lehet használni, ezzel is elősegítve a szájápolásra való korai szoktatást.

A legjobb amit tehetsz az, hogy már a babatervezés idején elmész a fogorvosodhoz vagy dentálhigiénikusodhoz egy átfogó ellenőrzésre és szájhigiénés kezelésre, ezzel is biztosítva az egészséges szájhigiéniád."

Ha szeretnétek felkeresni Paulovics Pálmát, én jó szívvel ajánlom Nektek. Nagyon érti a szakmáját! � Olyan ügyes trükköket alkalmaz, amivel el is tereli a figyelmet, nyugalmat áraszt magából és szó szerint nyugodtan hátra lehet dőlni a kezei alatt. (Nem reklám - csak ajánlás, mert úgy tartom jónak, ha valaki kiemelkedő szakember, akkor érdemes megemlíteni.)

Itt lehet hozzá bejelentkezni a XVI. kerületbe, Mátyásföldön: 06-30-600-85-08

Szerző: FRK

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr9917843159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása