- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Minden, amit tudnod kell, ha tervezed a babahordozó használatát!

2018. április 17. - FRK

Ménesi Dórával, hordozási tanácsadóval épp arról beszélgettünk, hogy mik a főbb szempontok, amikre figyelni kell a vásárláskor és a hordozó használatakor. Sokan nem figyelnek a helyes használatra, így fontosnak tartom, hogy elolvassátok ezt a beszélgetést.

Ugyan a boltokban adnak tanácsot és baba-mama rendezvények alkalmával is van lehetőség a kipróbálására, ahol szakemberek segítenek, de ha netán online rendeled meg, akkor azért jó, ha elolvasol erről egy interjút. 

szandi_tanacsad.png 

Ménesi Dórának három gyermeke és ezáltal nagy tapasztalata van, hisz ő maga is hordozta, sőt hordozza mai napig gyermekeit. Írtam már Nektek korábban is, hogy idegenkedtem tőle, mert kívülről azt láttam, hogy nem tesz jót a kisbabának, de mostanra már kezdek nyitni felé és lehet én ki fogom próbálni, ha lesz gyermekem. Dóra is meggyőzött engem a beszélgetés során. :)

Mikortól ajánlott?

Az édesanyának szülés után 6-8 hetet érdemes várni, mielőtt elkezdi a hordozást. Ekkorra általában már megerősödik annyira a szervezet. Gátizomtornát is ajánlott végezni a gyorsabb regenerálódás érdekében. A baba szemszögéből nézve a születés pillanatától elkezdődhet a hordozás egy megfelelő eszközben. 

Érdekesség:

Volt, ahol azt írták több száz, volt ahol több milliós évre visszamenően írtak a babahordozásról, egyiket se véltem biztos forrásnak, így maradjunk annyiban, hogy régóta hordozzák már nők a gyermekeiket hol a hátukon, hol a mellkasukon. De hogy melyiket, mikor kell alkalmazni, arra is választ fogsz kapni, ha lejjebb görgetsz. 

afrika.jpg

Ha jól tudom, van külön babáknak és gyerekeknek is. Mi a különbség?

Rengeteg féle eszköz létezik, mindenféle tulajdonságokkal. Van olyan, ami születéstől a hordozós kor végéig jó (például a szövött kendő vagy a karikás kendő), és van, amibe bele kell nőnie a babának (például egyes csatos eszközök), illetve amit kinőhet a baba (például a rugalmas kendő vagy a close caboo).

A megfelelő eszköz térdhajlattól térdhajlatig tart és mozgásfejlődési szempontból foktól függően fültőig, vállig vagy hónaljig ér fel. Azok az eszközök amelyeknek a terpesze és a magassága fix vagy csak korlátozottan állítható, a gyártó általában tesz ajánlást arra, hogy mikortól meddig tudjuk használni. 

Mennyi időt tölthet benne a baba?

Gyakorlatilag bármennyit. Jelezni (sírni) fog, ha valamilyen szükséglete fellép (teli pelus vagy éhes, vagy valami nem jó az eszközben, vagy egyszerűen megunta és ki szeretne jönni belőle).

Árthat a gerincének, hátráltathatja a fejlődésben? 

Egy megfelelő eszközben a baba egy számára nagyon kényelmes pozíciót vesz fel. A térdei magasabban vannak, mint a feneke, a medencéje be van billentve, amitől kissé görbül a gerince, a kezei a szája előtt vannak. A hordozóeszköz a feneke alatt térdhajlattól térdhajlatig tartja. A hasa felől a hordozó személy támasztja, hátulról az eszköz simul rá, és az tartja. Ebben a pozícióban a baba gerince nincs terhelés alatt, és felveszi a számára kényelmes C formát. 

Ezen felül a baba idegrendszere folyamatos impulzust kap a folytonos mozgás miatt. Ez segíti annak érését, ami szükséges a mozgásfejlődéshez is. Ugyanakkor a testközelség biztonságot jelent számára. Tehát a fejlődést mindenképpen elősegíti, a megfelelő eszköz pedig csak tovább fokozhatja a fejlődési folyamatot. Amikor a baba idegrendszere megérik, és meglépi a mozgásfejlődést, valószínű jelezni fog, hogy nem szívesen van az eszközben, inkább tegyük le. 

Apák is hordhatják?

Természetesen, sőt nagyszülők, nagynénik. nagybácsik, akárkik. :) Egy kicsit rutinosabb anyuka tapasztalatom szerint tud segíteni a kendő kötözésben vagy egy csatos eszköz beállításában. Több gyerek esetén, ahol kicsi a korkülönbség kifjezetten hasznos, ha Apa is szívesen hordoz, például túrázásnál. 

daddy_cool.png

Nem lesz emiatt túl ragaszkodó a gyermek?

Egy kisgyereknek, de különösen egy újszülöttnek elemi szükséglete a testközelség, hiszen ez jelenti a biztonságot számára. A születés utáni első 3 hónapot szokták "4. trimeszternek" is hívni. Aztán, ahogy elkezd kinyílni a világ, már nem csak Anya lesz érdekes. Ekkor már általában kevesebb hordozást igényelnek a babák. Később pedig vannak könnyebb és nehezebb időszakok (például fogzás, betegség, szeparációs szorongás). A nehezebb időszakok átvészelésében nagy segítségünkre lehet a hordozás. Ez csak fokozódik, amikor már több gyerek is van a családban. 

Honnan tudom eldönteni, hogy ebből a sok fajtából melyik a legjobb a babám számára?

A legjobb, ha személyes próbára van lehetőség (erre néhány tippet lehet olvasni az utolsó kérdésnél). Ha erre nincs mód, javaslom a Hordozóház honlapját, ahol van egy ajánló. http://www.hordozo.hu/a-babahordozasrol/ajanlo - Ezen a honlapon a különféle típusok részletesen le vannak írva és a webshopban olyan eszközök kaphatóak, amelyek anatómiailag megfelelően támasztják a babát. 

Milyen árban vannak a babahordozók?

Egy egyszerűbb szövött kendőt használtan már 4-5 ezer Ft-ért lehet venni Facebook csoportokban is akár. Kendőből sokszor még jobb is a használt, mert az anyag már "be van törve" és könnyebb vele kötni. Óriási minőségbeli különbségek vannak, egy márkás kendővel gyakran könnyebb is kötni. Egy használt csatost 15 ezer Ft-ért körül már lehet találni, és természetesen a határ a csillagos ég. 

Nem zsibbad el a babák lába, a hordozó nem szorítja nekik?

Létezik, hogy egy túl erős kötés kényelmetlen a babának. Az a tapasztalat, hogy ha a hordozó személy számára kényelmes az eszköz, akkor a babának is az. Amennyiben mégsem, a baba jelezni fogja, hogy valami nem jó neki.

kirandulas_fizioban.png

Hogy kell használni? A boltokban gondolom megmutatják, de ha valaki online rendeli meg, akkor honnan fogja tudni, hogy mi a helyes használata?

Többféle lehetőség is van. Budapesten szívből ajánlom, hogy aki teheti menjen el a Hordozóházba és próbáljon. Elérhetőség: htttp://www.hordozo.hu/kapcsolat

Aki nem budapesti, de szeretne személyes tanácsadást , az kereshet egy hordozási tanácsadót, aki a legtöbb esetben többféle eszközt is tud mutatni.

Néhány nagyobb városban elérhetőek a babahordozó klubbok, ahol szintén lehet segítséget kérni és eszközt próbálni. http://www.olbebaba.hu/linkek/terkep-babahordozo-klubok

Vannak Facebook csoportok, ahol fotó alapján sok tippet kaphatunk tanácsadoktól és tapasztaltabb anyukáktól: Hordozz szabadon, kérdezz bátran! - https://www.facebook.com/groups/kerdezzfelelek

Ha már megvan a kiszemelt eszköz, akkor a Youtube-on rákeresve a legtöbb gyártónak van saját videója a használatról. 

Köszönöm a beszélgetést és a hasznos tanácsokat! :) Úgy érzem ennek a témának lesz még videós folytatása is a későbbiekben...

Ha tetszett a cikk és Te is hasznosnak találtad, akkor nyomj egy like-ot. A megosztásokat külön köszönöm, hisz így még több leendő kismamához, barátnőhöz eljut az információ és ezzel is segítjük egymást a felkészülésben. 

farkasne_r_katalin_blogger_logo.png

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr1913841788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása