- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Nem menstruálok egy ideje... Mi lehet a gond?

2018. szeptember 14. - FRK

Sokan írtátok nekem a csoportba jelentkezéskor, hogy bizony nemcsak, hogy rendszertelen a ciklus, hanem sokatokat közvetlenül érint, hogy már hosszú ideje nem jött meg a menstruációja és egyelőre nem a baba okozza ezt a problémát. Nem véletlen ezt választottam a cikk címeként, pedig nem ez az egyetlen tünet, ami erre a problémára utalhat. Egyik alkalommal láttam olyat is, aki leírta a tüneteit és még csak nem is hallott a PCOS-ről, így egyből tudtam, hogy akkor ez lesz a következő fontos téma, amivel elkezdünk foglalkozni. 

imgid106808399.jpg

Elsőként tudnod kell, hogy a PCOS azt jelenti, policisztás ovárium szindróma. Persze most azt gondolod, hogy na kösz, de ne aggódj, kifejtem. Ez esetben a petefészekben több ciszta is van, de ez egy olyan hormonális probléma, ami egy bizonyos tünetegyüttes létrejöttekor állapítható meg, felborul általa a hormonháztartás. A szakember, aki ezzel foglalkozik nem más, mint a belgyógyász-endokrinológus, de a legjobb, ha elsőként a szülész-nőgyógyászodat keresed fel vele, így a már kapott lelettel tudsz bejelentkezni endokrinológiára. Ha még nem hallottál erről, akkor még mielőtt tovább olvasod, arra kérlek, hogy NE DIAGNOSZTIZÁLD MAGADAT otthon, önállóan! Én magam is megnéztem számos külföldi és hazai cikket, videót erről a témáról, hogy ne írjak le butaságot, de szakorvos, illetve szűrővizsgálati eredmény kimutatásával lehet igazán képet kapni arról, hogy érint-e Téged ez a hormonális betegség vagy sem.

No de, hogy mik is a tünetek? Lehet-e így kisbabája egy nőnek? Mutatni fogok lentebb ultrahangos fotót is a policisztás petefészekről. Térjünk rá inkább arra, ami szerintem a legjobban foglalkoztat most, hogy miből állapítható meg. Rendszertelen ciklus vagy teljesen elmaradó menstruáció esetén már sejthető, hogy a PCO-val kell szembenézni, de nézzük mi az, ami ebben még inkább megerősíthet. Pattanásos bőr, főleg az állon, illetve a mellkason, továbbá hangulatingadozás, ami főként a hirtelen felcsattanó reakcióból szűrhető le. De lehet lelki oka is, amivel szintén fontos foglalkozni! Ha nemrégiben ért egy trauma, amit át kellene beszélned valakivel, akkor ne tartogasd magadban, próbáld meg valahogy átvészelni ezt az időszakot és ne legyél egyedül. Soha nem szégyen segítséget kérni vagy másban megtalálni a támaszt. A tünetek közé sorolható még az elhízás, a hajhullás és a szőrősödés is, utóbbi főként a férfi hormonok dominanciájának tudható be. Válaszolva a fentebb említett kérdésre, igen, sajnos nagyban befolyásolhatja a megtermékenyülés elmaradását, illetve meddőséget is okozhat, ezért is fontos idejében felismerni és foglalkozni vele, kezelni ezt az elváltozást. Pláne, hogy a nőknek már magzati korban kialakulnak, termelődnek a petesejtjei és ha nincs időben kezelve, akkor túl sok petesejt hal el, így egyre nehezebbé válhat a teherbeesés és ellentétben a férfiakkal nem termelődnek már újak. Ha az ultrahangon kimutatható, hogy ciszták vannak a petefészekben, akkor amennyiben jóindulatú, úgy a gyógyulási folyamat alatt kontroll esetén megállapítható a felszívódása.

pco1.png                           (Normál esetben egy üreges képet kellene látnunk, egy sima ovális feketeséget.)

Ha azonban mégis rosszindulatúról lenne szó, akkor laporoszkopós műtéttel el kell távolítani. Szerencsére maga ez a beavatkozás nagyon gyors, nem hagy úgy nyomot a testen és az esetek többségében a beteg már másnap hazamehet. Lerágott csont ugyan, de a sport és az egészséges életmód a szakorvosok véleménye alapján ebben is nagyon sokat segíthet, így egy életmódváltás is hozhat már javulást. Nem véletlen, hogy a fentiekben sorolt orvosok után érdemes ellátogatni egy dietetikushoz és összeállítani egy olyan étrendet, amivel gyorsítható a gyógyulási folyamat. 

Örülök, ha hasznos volt számodra ez a cikk! Amennyiben van még kérdésed, akkor tedd fel kommentben, mert fontos erről beszélni és hamarosan egy szakorvossal is elbeszélgetek erről, így akár a Te kérdésed is rákerülhet a kérdőívemre. 

Üdv, FRK

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr2814240337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása