- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Magzatvédő vitaminok, hormonok, vizsgálatok...

Mit érdemes megtenni a pocaklakó érkezése előtt?

2018. március 09. - FRK

Említettem Nektek, hogy év elején újra belevágok és elmegyek megint szűrővizsgálatokra, hogy lássam mi változott azóta. Az életemben csupán annyi, hogy a rendszertelen ciklusom helyreállt és 28 napos, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, el kezdtem jógázni és egészségesen táplálkozunk a férjemmel. Mondjuk utóbbi nem nagy újdonság, annyi változott csupán, hogy most már az éttermezést is mellőzzük.

Milyen szűrővizsgálatokra érdemes elmenni és miért fontos? 

szurovizsgalat.png

Vérvétel

Sokan rettegnek tőle. Rossz emlékek, fájdalom, ugyan már... Le kell küzdeni! Én sem szeretem, de úgy voltam vele, hogy leendő kismamaként hozzá kell szoknom, hogy szúrkálnak, mert a későbbiekben még több ilyen vizsgálat lesz és azt mondanom sem kell, hogy a szüléshez képest ez tényleg szúnyogcsípés. :) Úgyhogy barátkozz meg a gondolattal és jelentkezz be! Ez a másik trükköm, hogy gyorsan foglalok egy időpontot, mert akkor már nincs visszaút. Saját magad előtt is ciki lemondani. Ok, ok, ez érthető! De miért fontos? Hogyan bogarászd ki a sok latin kifejezés közül, hogy Neked épp mire van szükséged? Segítek!

Először is kell egy nagy rutin, ha már féléve nem voltál. (Félre ne értsd! Nem kell félévente vérvételre járni, ezt csak a babatervezés miatt javasoltam.) Ebben sok minden benne van a laborvizsgálat során, ám ki kell egészíteni a családtervezésre való felkészülés miatt. Tisztában kell lenned, hogy hormonálisan mi a jelenlegi eredmény, tehát ezt emeld ki külön, hogy ilyet is szeretnél kérni. Továbbá, már egy jó ideje csevegünk arról a Leendő Kismamák Csacsogója VIP csoportban, hogy nem mindenkinek a szervezete szereti ezt vagy azt a vitamint. Hoppá! Tehát nem biztos, hogy ami bevált X-nek, az majd beválik Y-nak is. Persze, ha valamelyiket nagyon sokan egyöntetűen dícsérik, annak azért hihetünk, de nem árt személyre szabottan választani. Minden ember más, minden szervezet más. Éppen ezért kérj egy olyan laborvizsgálatot is, ahol külön megnézik a legfontosabb vitaminokat a magzat egészséges fejlődése érdekében. A rutin, a vitaminok és hormonok átnézése nem jár plusz vizsgálattal. Nem fognak háromszor megszúrni, három különböző időpontban. Csupán kérni kell, no meg persze többletköltséggel jár, de érdemes megnézetni. Én úgy vagyok vele, hogy ha már rávettem magam, akkor a laborban nézzék meg ezeket is, és akkor egy kalap alatt letudható. Menjetek el együtt a pároddal, legyen ez egy újabb párkapcsolati challenge! Ha nem megy magadért, akkor tedd meg érte vagy a babátokért, és ha már ott vagytok, akkor én javaslom, hogy ő is nézesse meg magát. ;) Kell az együttérzés! Nem igaz?

csaladtervezes.jpg

Nőgyógyászati vizsgálatok

Ha még nem találtad meg, akkor itt van pár tipp, hogy hogyan keresgélj - Nőgyógyászt szeretnék találni! 

Kérj kenetvételt és baktériumtenyésztést! Utóbbi azért fontos, mert ha épp van egy gombás fertőzésed és úgy esel teherbe, akkor lehet, hogy a baba fejlődésére rossz hatással lesz. Túl azon pedig, ha mégis sikerül belőle kigyógyulni fogantatás után, kismamaként ez már egy hosszadalmasabb, bonyolultabb folyamat. Jobb megelőzni a bajt! A legtöbb ember már csak akkor kap észbe, ha baj van. Légy tudatos! Légy egészséges! Tegyél meg mindent a kisbabádért és persze önmagadért is! 

Kérj rákszűrést! Sajnos az évek során voltak rossz tapasztalataim, amikor az adott nőgyógyász nem volt elővigyázatos, vagy csupán durvább volt a kelleténél és fájdalmas volt a vizsgálat. Szerencsére, mára megtaláltam a nőgyógyászom és állítom, hogy Te is meg fogod találni. Teljesen fájdalommentes a vizsgálat. Ma már sokkal könnyebb nőgyógyászt választani, hisz ott az internet, van fotó, ami alapján választhatsz és még véleményeket is olvashatsz a leendő orvosodról, így már nem tudsz annyira melléfogni. 

Kérj ultrahang vizsgálatot! Nos, ha még nem jártál ilyenen, akkor szeretném elmondani Neked, hogy egy műpéniszt fognak feltolni és annak segítségével fogják megnézni, hogy mi a helyzet a hüvelyeddel, méheddel, petefészkeiddel. Tudom, tudom...ez rémisztő, de szintén kiemelném, hogy ha profi orvoshoz mész, akkor pillanat műve  az egész és vigyázni fog Rád, így mondhatni meg se érzed. A képernyőt bámulva meg el is terelődik a figyelmed, hisz el leszel épp azzal foglalva, hogy látod magadat belülről. Ne aggódj, ez csak fekete-fehér és főként csak foltok, nem egy ijesztő, színes, valós képre kell gondolni, ami nyálkás és...nah inkább nem is folytatom. 

csaladtervetes1.jpg

Spermavizsgálat

A babatervezés csodálatos időszak egy pár életében. Be kell vonnod a férjed/párod is, mert ez tényleg egy új fejezet az életetekben, ahol nemcsak lelkileg, hanem testileg is fel kell készülni! Erről írtam már korábban és beszéltem róla múltkor az ElőkéSzülés Instagram oldalán is, a LIVE videóban. Bizony, a férfiaknak is fontos elmenniük a termékenységi vizsgálatra, hogy felmérjék a spermáinak az állapotát. Fájdalommal nem jár, ennyit igazán megtehet a családtervezés fázisban, és még az sem kizárt, hogy egy idő után hajtani fogja a kíváncsiság, hogy megtudhassa az eredményt. Ahogy a cikkben, úgy itt is szeretném kihangsúlyozni, hogy a legtöbb rossznak ítélt eredményen még lehet javítani, ha időben kezelve van! Kérjen ő is a vizsgálaton felül baktériumtenyésztést!

Lehet még kiegészítésként elmenni tüdőszűrésre, pláne, ha dohányzol/dohányoztál. Remélhetőleg most már múlt időben írhatom! Van, aki elmegy még EKG-ra, géndiagnosztikára, cukorterheléses vizsgálatra (bár ez majd kismamaként alapból kötelező lesz és tudtommal, akkor a legrelevánsabb az eredmény), pajzsmirigy vizsgálatra, IR vizsgálatra (inzulinrezisztencia). 

Olvasnál bővebben még más vizsgálatokról is? Akkor jelezd a cikk alatt kommentben! ;)

Köszönöm, hogy elolvastad a soraimat! Ha hasznosnak találod ezt a cikket, akkor nyomj egy like-ot vagy oszd meg barátaiddal, hátha valakiről kiderül, hogy ők is már tervezik a babát! Izgalmas, amikor egy barátnődről kiderül és titkos vágyam nekem is, hogy (bár most már nem titkos...), hogy legyen olyan kedves imerősöm, akivel együtt lehetek kismama. Olyan jó lehet átélni! Szóval érdemes megosztani! ;) 

Jó hétvégét kívánok!

Farkasné R. Katalin 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr3813725230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása