- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

"Persze, hogy várom Kicsim, de azért aggódom..."

2018. január 24. - FRK

Attól még mert ritkábban sírnak, nekik is vannak érzelmeik. Igen, a férfiakról írok, hisz ígértem, hogy hozok Nektek egy izgalmas témát, ami által látható, hogy egy férfi miként éli meg a babavárás előtti időszakot. Okoz nekik is álmatlan éjszakákat, nemcsak nekünk. Izgalmasnak pedig azért mondható, mert a nőkben felmerülő kérdéseket, aggodalmakat vesszük sorra férfiszemmel. Vágjunk is bele!

elokeszulok.png

A feleségeddel hamarosan babát szeretnétek. Emlékszel milyen érzések, gondolatok zajlottak le benned először?

Roland: Már a házaságkötés pillanatában tudtam, hogy a családalapításra (gyermekvállalásra) mondtam igent, de akkor még nem volt bennem erős az apai ösztön. Kettőnk közül először a feleségemben indult el, bennem pedig szép lassan érlelődött a gondolat. Tetszett az, hogy óvatosan, lassan adagolta ezt a témát, és tudta, hogy nem szabad lerohanni ezzel, mert egy férfiban ezt az ösztönt mélyebbről kell előhívni. Például néztünk olyan szép családi filmet, ahol láttam, hogy mennyi élmény adódik egy gyerek által, beszélgettünk sokat ilyen témákról. Azt tudom róla mondani költőiesen, hogy a mag bennem volt, és a feleségem locsolgatásával most már kezd növekedni, és egyre jobban várom, hogy szülők legyünk. Elkezdtem figyelni én is az utcán, a bevásárlóközpontokban, éttermekben, barátoknál, hogy milyen, amikor egy új család van születőben. Nekem kellett egy féléves ráhangolódás ebben a témában, a feleségem sokat segített ilyen-olyan módszerekkel. 35 felett el is indult bennem egy enyhe kapuzárási pánik, mert végigpörgött a fejemben, hogy ha később vállalok gyereket, akkor nem szeretném, hogy amikor épp egy sportos, fitt Apa kell a gyereknek, akkor a járókeretemet kelljen keresnem. Jóóó, most túloztam, de érted a lényegét! :)

Mit tartasz a készülődésben a legizgalmasabbnak?

Roland: Eljátszani a gondolattal, hogy a gyermekünket hogyan fogjuk nevelni, formálni, illetve azt, hogy a saját személyiségén kívül majd láthatok benne egy kis Anyát és Apát is. :) Ez mind újdonságot hoz magával, jó ezzel szembenézni. Ja, és nem fogja hagyni, hogy ellustuljunk.

Mi okozza benned jelenleg a legnagyobb aggodalmat?

Roland: A pénzügyi biztonság folyamatos fenntartása, és hogy munka mellett legyen elég  időm a családra. 

Szerinted jó szülő leszel? A férfiak is stresszelnek ezen annyit, mint mi nők?

Roland: Szerintem jóval kevesebbet stresszelünk ezen, mint a leendő anyukák. Ők sokkal inkább azt érzik, hogy a gyermeknevelés tőlük függ a legnagyobb mértékben. Ez érthető, hiszen az anyák sokkal több időt töltenek a babával. Visszatérve a kérdés első felére: Igen, jó Apa leszek! :) Már egy ideje trenírozom magam úgy, hogy egy apa-gyerek szituációt látva elképzelem, hogy én miként cselekednék.  

Beszéljünk most egy kicsit arról, hogy a nők fejében milyen gondolatok születnek, és Te ezt miként látod. Elhízás, ettől szinte minden nő retteg. Férfi szemmel milyen, amikor egy nő áldott állapotban van? Mi jut róla eszedbe?

Roland: A természet csodájaként tekintek a várandósság állapotára, és nagyon várom, hogy a feleségem pocakjára tehessem a fülemet vagy a kezemet. Én biztos sokat fogok beszélgetni a bent élő kis manóval! :) Az, hogy át fog változni a feleségem teste, az teljesen természetes. Nyilvánvalóan ez nem azt jelenti, hogy el fogja hagyni magát és utána rá sem ismerek. Igyekszem majd a szülés után is támogatni az egészséges életmódban, és abban, hogy mielőbb visszanyerje a régi formáját. 

Anyaként is szexinek fogod találni a feleséged, vagy utána egy kissé már azért másként tekintesz majd rá?

Roland: Persze, hogy szexinek fogom találni, de emellett tudom azt, hogy életünk egy új szakaszában már nem biztos, hogy annyi időnk lesz egymásra mint korábban. 

El tudod képzelni a szeretkezést a várandósság ideje alatt?

Roland: Huh, még idegenkedem tőle, pláne ha már nagyobb lesz a hasa. Az a tudat, hogy egy fejlődésben lévő baba bent van a testében, elég furcsa. Kategórikusan persze nem jelentem ki, hogy nem, mert még nem voltam ilyen helyzetben.

Szerinted teljesen megváltozik az élet egy gyerek után? El tudod képzelni, hogy a szexuális vonzalom ugyanolyan marad?

Roland: A szexuális vonzalom megmarad, viszont ott lesz a gyerek. Aki ha pici még, akkor azért, ha meg már járni tud, akkor azért lehet gátlója a zavartalan együttlétnek. Arra majd nagyon oda kell figyelni, hogy ne csak Anya, Apa szerepek legyenek, hanem Feleség és Férj is. Nem hagyhatjuk, hogy a romantika eltűnjön a házasságból. Ilyenkor a nagyszülők hozzájárulása (pl. vigyázni a gyerekre) szintén jól jöhet.

Tartasz attól, hogy hanyagolva leszel, és lesz benned egy kis féltékenység, hogy a szerelmed több időt tölt a babátokkal mint Veled?

Roland: Azt teljesen elfogadom és megértem, hogy valamennyire biztosan háttérbe kerülök, hiszen csökkenni fog a rám fordított idő. Arra persze mindkettőnknek kell figyelnie, hogy az előbb említett Férj és Feleség viszony fenn tudjon maradni. Attól még, mert második vagyok a "listáján", szerintem nem lesz okom panaszra! :)

Mit gondolsz az apás szülésről?

Roland: Hát nem mindegy, hogy az ágy melyik végén állok! :D Nagyon jónak tartom, hogy van ez a lehetőség, mi így tervezzük. Szerintem ha a kismama szeretné, hogy bent legyen a férje szüléskor, akkor az férfi kötelesség. Ilyenkor ne legyen egy férj nyuszi! Az biztos, hogy nyugtalan leszek és rendesen dobogni fog a szívem, hiszen olyan állapotban fogom látni a feleségem, amilyenben még nem láttam. Stresszes lesz látni a vajúdását és a szülést, de úgy fogom fel, hogy ez a természet rendje: ahhoz, hogy a gyermekáldás csodáját átélhessünk, túl kell lennünk ezeken a nehézségeken.

Mit tudsz a fogantatás előtti szűrővizsgálatokról? Fontosnak tartod?

Roland: Igen, fontosnak tartom. Én magam is járok ilyen vizsgálatokra, mert szeretnénk tudni, hogy nekem vagy a feleségemnek kell-e valamiben változtatni, javítani az egészségi állapotunkon. A legtöbb fájdalommentes ezek közül, érdemes elvégeztetni. 

Van olyan, akitől vársz tanácsot a témával kapcsolatban? Legyen az család, barátok vagy más külsős személy.

Roland: Olyanokkal szívesen beszélgetek, akiknek friss tapasztalatuk van pici babával. Abból is inkább az érdekel, hogy mi az, amit elszámoltak vagy másképp csináltak volna mostani fejjel. 

Hallottál már a szimpátia terhességről? 

Roland: Az, hogy ugyanolyan tüneteket kezdek el produkálni? Értetelenül állok ez előtt, nem hiszem, hogy velem ez meg fog történni. Én ebben nem hiszek. 

Végezetül azt kérdezném még, hogy mit vársz a legjobban?

Roland: Az új kis közösséget: a családot. Azt, hogy gondoskodhatunk valakiről, aki kettőnkből lett, és a fejlődési folyamatot, amikor látjuk, hogy szülőként is meg tudjuk állni a helyünket a világban. 

Köszönöm, hogy ilyen őszintén elmondtad az érzéseidet! Jó volt belelátni egy kicsit a férfi agyba, hogy Ti miként élitek meg ezt az időszakot. Kívánom, hogy a feleségeddel és hamarosan a babáddal együtt egészséges, boldog kis család legyetek!

Kedves Leendő Kismama! A Te párod miként éli át a családtervezést?

Oszd meg velünk itt kommentben, mert szívesen olvasnánk arról, hogy hogyan készültök! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr4513600441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csobánka 2018.01.25. 16:34:15

Megtöröm a csendet :)
A férjemmel mindketten nagyon szeretnénk gyermeket, nem rég el is kezdtünk próbálkozni. Igyekszem minél több infót megosztani vele, tetszik is neki,hogy be van vonva. A terhességről, szülésről, gyermekágyról, első hónapokról, testi-lelki változásokról, beszélünk a mindennapok során, és hát nem igazán félünk :) Ha kérdése van, vagy feldob egy témát, mindig a végére járunk. Együtt voltunk pl. a bábánál is beszélgetni, ott fontos kérdésekre kapott választ, így már egész más szemmel tekint a szülésre. Egyébként laza, bolondozós pár vagyunk, nem szoktunk fennakadni apróságkon.
süti beállítások módosítása