- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Ismerd meg a tested!

Avagy, mi az összefüggés a megtermékenyülés és a méhnyaknyák között?

2018. január 05. - FRK

Az Előszoba menüpontban már láthattad a "Honnan tudom, hogy termékeny vagyok?" cikket. Íme a folytatása, ahogy ígértem! Ha netán azt még nem olvastad, akkor érdemes azzal kezdeni. Említettem ma is a férjemnek, hogy mekkora kincs az a tudás, amikor egy nő ismeri a testét és annak legapróbb jeleit. Megint kaptam jeleket, hogy közeleg a PMS (premenstruációs szindróma) és már nem esek kétségbe, mint régebben, hogy mik ezek a fura érzések, hanem csak veszek egy mély levegőt és továbblendülök rajta. A férjem is sokkal boldogabb mióta ilyen kiegyensúlyozott lettem. 

shutterstock_509724559.jpg

Mi is az a méhnyaknyák és miért fontos róla beszélni? Tudom, fura szó, szinte kimondhatatlan és még undi is... Nos, már számos alkalommal találkozhattál vele, amikor épp mosdóban voltál. Nem kell pironkodnod, fontos, hogy tovább olvasva megtanuld a tested jeleit! Szóval, akkor nem is húzom tovább a szót:

Méhnyaknyák

Ha rákeresel a neten cervical mucus néven találhatsz róla fotókat, de ide csak a rajzos verzióját mellékelem. Nem, ez nem egy pókember regényből kiszedett jelenet, ez a valóság:

big.jpg

Fontos, hogy tudd, hogy ahhoz, hogy megfigyeld magadat, előbb még kell egy kis rutint szerezned. Érdemes 3-4 hónapig figyelni a jelzéseket, jegyzetelni és megtanulni a folyamatait, tüneteit a ciklusodnak. Illetve az sem elhanyagolandó, hogy maximálisan figyelj oda a higiéniára!!! Visszatérve a méhnyaknyákra, ez az a nyálka a hüvelyben, ami segíti a spermák életben maradását és felevickélését a petevezetékbe, de a terméketlen időszakban épphogy ez ellen játszik fontos szerepet. Tehát, ha akarnád, se tudnál akkor megtermékenyülni. Ha eddig ezeket nem tudtad és nem jött még össze, akkor ne aggódj, hisz lehet, hogy épp csak a terméketlen időszakban próbálkoztatok. Nyákdugónak is szokták nevezni, amikor a spermák elakadnak és a nyák fogságában elpusztulnak. Ha szeretnétek babát, akkor Nektek az ovulációra kell odafigyelni, és amikor közeledsz ahhoz a naphoz, akkor a nyák már átlátszó és nyúlós. Ha a mutató-és hüvelykujjaddal szét tudod húzni, akkor azokban a napokban érdemes próbálkozni. A méhnyaknyák lehet különböző állagú és kinézetű, ami szintén nagyon pontos jeleket tud adni a termékeny vagy épp a terméketlen időszakra vonatkozóan. Erről majd írok hamarosan, hogy ezt is meg tudd tanulni! Érdemes diagramot is vezetni a meglévő adataidról, mert így jobban kiismerhető a szervezeted és a ciklusod egyaránt. 

A lehető legpontosabban szerintem, egy ultrahangos vizsgálat után, a nőgyógyász tud időpontot mondani arra, hogy mikor ovulálsz, de ha rendszeres a ciklusod és az esetek többségében 28 napos, akkor akár egy applikáció is a segítségedre lehet. Számos app tud ebben segíteni, én használok egyet, ami nagyon bevált, ugyan vannak hiányosságai, de az ovulációm napját tökéletesen be tudja mérni. Vezetnem kell az adataimat minden nap, mint egy kis naplót és az alapján kiszámolja. Ha láttad a Várandósok c. filmet, akkor emlékezhetsz, hogy a film eleje táján az egyik főnöknő jelzett a férjének, hogy riasztott a telefon - OVULÁCIÓ. :) Jóóó, az enyém azért nem ilyen feltűnő, hogy mindenki rám figyel a szupermarketben, de figyelem és ezáltal tudom, hogy melyik napra várható, a többi jelet pedig a testem küldi. Korábban írtam arról is, hogy a nő ilyenkor valóssággal tüzel és még a viselkedése, mozgása, kipárolgása, sőt a hangja is megváltozik. Hát persze, hiszen azt várja a teste, hogy megtermékenyüljön a kilökődött petesejt. Tényleg egy CSODA ez az egész folyamat! Az ElőkéSzülés Facebook oldalán volt is egy szavazás erről, aminek ez lett az eredménye: 

szavazas.jpg

Azt tartom jónak, ha mind a kettőt használjuk egyszerre!

Az első volt a testhőmérséklet figyelése az előző cikkben, aztán beszéltünk a méhnyaknyákról, majd következzen a harmadik és egyben utolsó, amire kitérek a holnaputáni cikkemben, maga a méhnyak. Elég hosszúra sikerült ez a cikk, így jobbnak látom, ha a cikk harmadik részét hétvégén posztolom. 

Ha van bármi kérdésed, akkor kommentben felteheted! 

FRK

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr3213543739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása