- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Interjú Sasvári-Szekeres Anitával, a Bethesda Gyermekkórház dietetikusával

2017. november 15. - FRK

Egy egészségközpontban találkoztam Anitával, és dietetikai tanácsadáson vettem részt nála. Kiemelt szakterülete a terhes kismamák táplálkozási tanácsadása. Segít a hozzátáplálás bevezetésében és az anyatejes táplálással történő összehangolásban, akár ételallergiás gyermek esetében is.

dietetikus.jpg

Anita jelenleg a második babáját várja, így arról is megkérdeztem, hogy leendő kismamaként mikre kell a legjobban odafigyelni.

FRK: Te, mint dietetikus, miként készülsz a várandósságra? Mik a főbb szempontok?

Anita: Természetesen törekszem arra, hogy minél egészségesebben táplálkozzak, még több zöldséget, gyümölcsöt és folyadékot fogyasszak, mint korábban. Emellett fontos, a testi-lelki egyensúly megtartása. Időnként relaxációs zenét hallgatok és minimum heti egyszer kismama tornára járok. Anyukaként otthon "ülve" sem hagyhatja el magát az ember. Időnként jól esik szép ruhába bújnom még nagy pocakkal is, és igényesen kisminkelni magam. 

FRK: Volt valami rossz szokásod, amiről le kellett szoknod? Kellett például az étkezéseden változtatni valamit?

Anita: Sajnos igen. Én például nagyon szeretem a nemes penészes sajtokat és a sushit is. Ezeket most teljesen elkerülöm. 

FRK: Szerinted egy leendő kismama mire figyeljen oda a legjobban a táplálkozást tekintve?

Anita: Legfontosabbnak a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzését gondolom. Emellett a koffeinfogyasztást is mérsékelni kell. (Naponta maximum 3 csésze kávé elfogyasztása javasolt. De én még ezt is soknak gondolom. Egynél többet sosem iszom.) 

A higiéniára, és a konyha tisztántartására még jobban oda kell figyelni, mert a betegség nem csak ránk van most hatással, hanem a születendő babára is. 

A nyers, vagy nem teljesen átsült húsokat, tojást teljesen ki kell zárni az étrendből. 

A rost és a folyadékbetivelt célszerű növelni. 

FRK: Vannak olyan tápanyagok/ételek, amik elősegíthetik a fogantatást?

Anita: Általában 1-1 étel nem tesz csodát. Komplexen kell a táplálkozásra és a mozgásra nagyobb hangsúlyt fektetni. Ha sokáig nem esik valaki teherbe, akkor a fontosabb hormonok szintjét meg kell vizsgáltatni. Sokszor a stresszes életmód hátráltatja a fogantatást. 

FRK: Mi alapján választottál terhesvitamint?

Anita: A szóba jöhető vitaminok hátoldalán megnéztem, hogy egyes vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből az adott termék, az ajánlott napi bevitel hány százalékát fedezi. Majd ár érték arány alapján döntöttem. Nem mindig a legdrágább készítmény a legjobb!!!

FRK: Örökölheti egy kisbaba az ételallergiát/ételintolleranciát?

Anita: A hajlamot örökölheti. Akkor nagyobb az esély, ha mindkét szülő allergiás. 

 

Köszönöm, hogy megosztottad olvasóimmal ezeket a hasznos tanácsokat!

Jó egészséget és könnyű szülést kívánok! 

Farkasné R. Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr3813279423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása