- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Lombik vagy nem lombik?

2018. október 21. - FRK

Jó páran a türelmetlenség miatt, indokolatlanul vágnak bele a lombikprogramba, így szeretném felhívni a figyelmet arra, amit orvosok is hangsúlyoztak már nem egyszer interjúk során, hogy akkor érdemes ezt a kezelést elvégezni, ha minden előzetes körülmény tisztázott. Hogy mióta próbálkoztok, van-e vagy volt-e bármilyen betegségetek az utóbbi években, hónapokban. Mindenesetre sokan kértétek, hogy írjak erről, hogy mi a pontos menete egy ilyen programnak. 

lombik.jpg

Először is köszönöm Nektek, hogy feldobtátok ezt a témát, mert az elmúlt hetekben több videót is végignézhettem a lombikkal kapcsolatban és csodálatos maga a folyamat, ahogy mikroszkóp alatt megfigyelhető maga a megtermékenyítés. Amióta babát terveztünk, folyamatosan foglalkoztatott ez az egész biológiai csoda folyamat. Fantasztikus a női test és az, ahogy egy szerelmes párból egy új élet létrejön. A lombikprogram során, jó esetben a doktor mindent megtud mindkét félről. A peteérés begyorsítása érdekében a leendő anyuka tüszőérlelő hormont (FSH) kap, így egyszerre több petesejt érik meg, majd ezt követően x időnként megnézik hüvelyi ultrahangvizsgálattal, hogy beindult-e rendesen a tüszőérés. Napi egyszer magának kell beszúrnia injekcióval és átlagosan úgy 8-10 petesejt szokott megérni. A sikeresség érdekében több petesejtet is levesznek a hüvelyen keresztül egy hosszú, vékony, speciális tűnek a segítségével, amit ultrahangon keresztül tudnak nyomon követni és ezáltal a kémcsövekbe juttatni a leszívott sejteket. A petesejtek lombikba kerülnek, majd a lombikot 37 fokos inkubátorba helyezik. Nem jár fájdalommal, hisz a leendő kismamát lélegeztetőgéppel elaltatják. Körülbelül 5 perc a beavatkozás. Ezután a műtét véget ér és a leendő kismamát felébresztik, már csak ki kell várnia a következő alkalmat arra, hogy újra befekhessen a műtőbe és megkezdjék a beültetést.

test.jpg

A tű, amivel a megtermékenyítést végzik, olyan vékony, hogy szabad szemmel nem is látható, így az embriológus egy speciális berendezéssel, mikroszkóppal végzi el a folyamatot. A férfi spermáját megvizsgálják és már itt próbálják kiszűrni, hogy lehetőleg olyat találjanak közülük, ami nem hibás. Árulkodó jelek lehetnek például, ha túl nagy a feje vagy ha két farka van. A tűvel behatolnak a petesejtbe és belefecskendezik a spermát, így megkezdődhet a megtermékenyülés. Azonban nem kell aggódni, mert a tű semmilyen kárt nem tesz a petesejtben. Az összes leszívott petesejten elvégzik a megtermékenyítést, majd ezután inkubátorban pihentetik és várnak 5 napot. Ez idő alatt megkezdődik az osztódás, majd ezt a folyamatot megfigyelve, ki tudják válogatni azokat a petesejteket is, amik hibásak, rosszul termékenyültek meg. Egy ilyen beültetés után 50% esélyt adnak arra, hogy sikeres lesz a beágyazódás. Maga a beültetés is csak pár percet vesz igénybe, ez már nem jár altatással és teljesen fájdalommentes. A szülők döntése, hogy hány embriót ültessenek be, de maximum csak 4 jöhet szóba, azért ez persze kockázatos lehet, mert ugye benne van a pakliban, hogy akár mind a négynek sikerül a beágyazódás. Egy katéter segítségével fecskendezik be az embriókat. A kismamának ezután pihennie kell, de ez nem tart tovább egy óránál és utána hazamehet, végezhet mindent úgy, ahogy eddig is és bízhat abban, hogy hamarosan babája lesz. :)

elso_valtozasok.jpg

Leírtam mindent, amit a legfontosabbak közé sorolok ebből a témából, ám orvos nem vagyok, forrásokból dolgoztam, de EGY BIZTOS, hogy olyat nem írtam le, ami ne szakember vagy orvos szájából hangzott volna el. Mindenesetre továbbra is azt javaslom, amit a bevezetőben is említettem, hogy csak akkor vágjatok bele a férjeddel/pároddal, ha erre nyomos indokotok van és tényleg nincs más alternatív megoldás. 

Ha tetszett a cikk, akkor nyomj egy like-ot, a megosztásokat külön köszönöm! És ne feledd! Megtalálod az ElőkéSzülést a Facebookon, a Facebook csoportban (Leendő Kismamák Csacsogója) és az Instagramon egyaránt. ;) Várlak ott is! 

FRK

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr2314313377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása