- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Ki, kicsoda? Dúla, szülésznő, védőnő...

2017. december 05. - FRK

A nőgyógyász remek támasz egy nőnek a fogantatás előtt, a 9 hónap alatti vizsgálatok során és a szüléskor egyaránt, ám jobb, ha tudod, hogy más is nyújthat segítséget, támogatást. Először is tisztázzuk, hogy ki, kicsoda? 

ki_kicsoda.jpg

Dúla - A görög doula szóból ered, és azt jelenti, hogy asszonytársi segítő. Ugyan nem szakember, de pontosan tudja, hogy a várandosság testileg és lelkileg milyen változásokat eredményez. Tudása alapján igyekszik a legjobb felkészítésben részesíteni és nem csak lelkileg, de fizikálisan is el tud látni tanácsokkal. Jelen van vajúdáskor és a szülés alatt is. Segít, támogat, masszíroz, ha szükséges, megnyugtat és mindvégig erőt ad. Felvilágosít a különböző szülési tervekről és a párral együtt átbeszéli, hogy mi a szülésről alkotott, elképzelt képük. Ezenkívül a dúla segít abban is, hogy bevonja az Apát a szüléskor, őt is el tudja látni hasznos tanácsokkal. Nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt és a védőnőt. Elsődleges feladata az Anya érzelmi támogatása. 

Szülésznő - Felveszi az adatokat a vajúdás előtt/alatt és ellátja a legfőbb feladatokat a szülés előtt. A vizsgálatok alatt megnézi az addigi ultrahangos képeket és egyéb, korábbi vizsgálati ereményeket a babáról. Továbbá átnézi a szülési tervedet is. Amiről már írtam is Nektek! Ő az, aki előkészít, figyeli a tágulást, elvégzi az alapvető vizsgálatokat, borotvál, támogatja az orvos munkáját és segít a légzésben is tanácsokat adni. Ő az, aki a szülés előtt a legtöbb időt tölti a kismamával. Figyel Rád és a még pociban lévő babádra is, és felügyeli a vajúdást! Mondj el neki mindent, hogy mikor, mit érzel, mert csak akkor tud igazán jó tanácsokkal ellátni! A tolófájásoknál ő is Veled lesz. Szokták is mondani, hogy ő a legfontosabb személy a szülőszobán, én azért persze nem becsülöm alá az nőgyógyászomat. Nekem mindenki nagy támasz lesz, aki ezt végigcsinálja velem. A szülésznő segít a legmegfelelőbb fájdalomcsillapító kiválasztásában, már, ha szükséged lesz rá, de azt mondják, hogy az esetek többségében kell. Én támogatom a természetes szülést, de úgy vagyok vele, hogy a fájdalomküszöböm fog dönteni majd az adott pillanatban. :P :D Szülés után meg is látogat a szülésznő, hogy újabb tanácsokkal láthasson el és felmérje a jelenlegi egészségi állapotát a babának és Neked is. 

Védőnő - Van ifjúsági és területi védőnő. Az ifjúsági védőnő képes elsősegélyt nyújtani, közegészségügyi és járvánnyal kapcsolatos feladatokat lát el, tagja a nevelési-oktatási intézménynek, és alkalmassági vizsgálatokat végez. A területi védőnő, a komplex családgondozás mellett foglalkozik még várandós-és gyermekágyas anyákkal is. Támogat a szűrővizsgálatok során és családtervezéssel kapcsolatban is hasznos tanácsokkal lát el. Nekem például a magzatvédő vitaminokkal kapcsolatban épp egy védőnő segített. Azt beszéltük át, hogy mikre érdemes a legjobban odafigyelni

Árakat nem szeretnék feltüntetni, mert ez mindenkinél más. Olykor azért látható az oldalukon, mert attól is függ, hogy az adott párral, kismamával mennyit kell foglalkozni. Illetve egészen más a magán és az állami kórházak árfekvése.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy eligazódj ezen a téren is!

Ha bármi kérdésed van, írj a cikk alá bátran, a komment mezőbe! ;)

farkasne_r_katalin_blogger_logo.png

 

Forrás: Wikipédia, védőnővel való beszélgetés, koloknet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr6013442075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása