- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

Ciklikus a ciklusod? Ciki, ha nem foglalkozol vele!

2018. január 08. - FRK

Többen is írtátok nekem, hogy nem ismeritek a ciklusotokat, nem tudjátok miből derül ki, hogy termékenyek vagytok-e, illetve, ami talán a legrosszabb, hogy van, aki nem menstruál évek óta. Utóbbi mindenképpen igényel kivizsgálást! Ne halogassátok! Keressétek fel a nőgyógyászt és az sem árt, ha már egy friss vérvételi leletet is meg tudtok neki mutatni. Ezzel tényleg nem szabad várni! De hogy a lényegre térjek és megismerhesd a ciklusodat, a második rész után, most azzal fogunk foglalkozni, hogy milyen pontosan a méhnyaknyák és mit jelez. 

mehnyaknyak_blogon.jpg

Méhnyaknyák kinézete, állaga és fontossága a ciklus megismerésében

Ha most a ciklust nézzük, akkor fontos arról beszélnünk, hogy szerintem az egyik legjobb meghatározója annak, hogy közeledsz-e az ovulációhoz, az a méhnyaknyák. A ciklus egy olyan hormonális rendszer, ami által változások történnek a szervezetben, mind lelkileg, mind testileg. A szervezet nem csal és a nyákod pontosan mutatja, hogy mikor, mi zajlik benned. Amikor közeledünk az ovulációhoz, tehát a petesejt hamarosan kilőködik, akkor egyre inkább nyúlós, átlátszó, ami segíti a spermák feljutását a petevezetékbe. Sőt van, amikor pisilés után kilóg belőled. Na akkor nem kell egyből fejvesztve rohanni az orvoshoz, hogy valami baromi nagy fertőzésed lehet. Nyugi, csak nemsokára ovulálsz, ez a természet rendje. A női test természetes működése, igen maga a csoda, ahogy azt már korábban is említettem. Angolul még úgy is nevezik ilyen esetben a nyákot, hogy felhős, ami szerintem egy szenzációs kifejezés erre, mert valóban van még az az állapota, amikor a nyák nem átlátszó, hanem itt-ott amott még vannak rajta fehéres részek. Ha már azzal kezdtem a sort, hogy mi van akkor amikor ovulációhoz közelítesz vagy épp ovulálsz, akkor figyeld meg, hogy utána való napokban mi történik. Nekem krémes állagú lesz és enyhén sárgásabb is. Ez tart egy jó darabig, majd ahogy közeledek a menstruációhoz, hígul. Aztán jön a mensi, amit nem kell leírnom, hogy hogyan néz ki. Ahogy elkezdődik a vérzés, az a nap a ciklusod első napja. Normál esetben 28 napos egy nő ciklusa. Érdekességképpen persze megjegyezném, hogy azért vannak benne olykor darabosabb részek, mert ez a megvastagodott méhfalad leválásával jár, így nem csak vér távozik belőled.

Ez  videó remekül bemutatja a ciklust:

Ok, átugorva az undi részt, ott tartunk, hogy véget értek azok a fránya női napok. Mensi néni mehet haza a ........:D Pár napig semmi sincs, nekem kb. ez 3 napig tart és ilyenkor szárazabb vagy belül, hiszen éppen nincs megtermékenyíthető petesejt, így a szervezetnek nem célja noszogatni Téged, hogy bújj ágyba a pároddal. Majd utána szép lassan keletkezik egy ragacsos, majd később krémesebb nyákdugó, ami tejfehér és ez megakadályozza, hogy a spermák életben maradjanak, illetve feljussanak. Így igaz! A tested, a hüvelyed és a nyákod önmaga képes a fogamzásgátlásra. Csak ismerned kell és pontosan kell vezetni, mert ezt nem szabad félvállról venni, hiszen, ha szeretnél babát, ha nem, ezt akkor is tudnod kell, hogy a ciklusod épp melyik fázisban tart.

1.jpg

Szóval összegezve van 4 féle nyákod: krémes állagú, ragacsos, tojásfehérje kinézetű és vizes állagú. Az ellenőrzése úgy zajlik, hogy a mutatóujjaddal vagy a mutató-és hüvelykujjaddal veszel belőle mintát. Tudom közhely, de muszáj ide is leírnom, hogy figyelj a megfelelő higiéniára, legyen tiszta a kezed és a környezeted. Tehát lehetőleg ne egy áruház WC-jében kezdj neki. Nézd meg, hogy a két ujjad távolításával mi történik. Mi az, amit látsz, tapasztalsz. Egyből fogod tudni a 4 típus alapján épp melyikbe tartozik. Ragacsos, nyúlós, krémes vagy vizes, ha megállapítottad, akkor jegyezd le az erre a célra kijelölt füzetedbe vagy a telefonodba. Így szép lassan, pár hónap alatt magabiztosabb leszel és egyre jobban meg fogod ismerni a saját testedet és a párodnak mesélve ezt, ő is sokkal jobban képben lesz. Nekik ugyanúgy érdemes ezekről tudniuk, na persze ezt komoly párkapcsolat esetére írom. Azért az első randin ne ezzel indíts! :) Amikor az ovuláció előtt állsz, nemcsak a nyúlós állagú nyák utal erre, de akkor vagy a legnedvesebb és legkívánósabb is. Ezt mindig lehet érezni! 

Nem hittem volna, hogy ez a rész is ilyen hosszúra sikeredik, de ezeket fontos részletesen leírni, hogy el tudd kezdeni megfigyelni magad! A héten megírom a méhnyak elhelyezkedésével kapcsolatos tudnivalókat is, ígérem. Addig pedig kezd el figyelni a hőmérsékleted és a nyákodat, mert már ezzel kapcsolatban is nagyon sok új dolgot fogsz tapasztalni. Ez egy olyan folyamat, ahol felfedezed azt, amiről eddig nem is tudtál.

Ha bármi kérdés felmerült benned, akkor írj nyugodtan! 

FRK

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr7313558669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása