- tegyél meg mindent érte -

ElőkéSzülés

ElőkéSzülés

3 hónappal előtte...

2017. november 21. - FRK

shutterstock_128569892.jpg

A hétvégén ott voltam a legnagyobb Baba-Mama rendezvényen és kifaggattam a vitaminokat reklámozó standoknál álló védőnőket, kollégákat a magzatvédő vitaminokról. Hallottam róla rosszat is, jót is és szerettem volna, ha még a gyerek érkezése előtt magamat is tisztába teszem a témával kapcsolatban. :D

3 hónappal a fogantatás előtt el kell kezdeni a magzatvédő vitamin szedését.  A neve ugyan sugallja, hogy miért is fontos, de még gondolom sok kérdőjel van a fejedben, ahogy nekem is volt. Vegyük is sorra, hogy ez miért fontos és miért pont a fogantatás előtt kell elkezdeni? Ahogy azt már korábban említettem, a fogamzáskor dől el a baba neme, az adottságai és az, hogy milyen lesz az egészségi állapota. Van olyan vitamin, amiből a napi beviteli érték dupláját kell bevinni, hogy a magzat ne vegye el az Édesanya szervezetéből. Hiszen mindent onnan von el, ezért van az is például, hogy ha nem megy el egy nő fogászatra még a fogantatás előtt, akkor bizony lehet, hogy a fogai bánják. Már a legkisebb szuvasodás is okozhat problémát. És gondolom Te sem szeretnél kalózként vicsorítani a párod előtt, hogy sorry erre nem figyeltem oda. Érdekes szerepjáték ugyan, de azért ne vicceljük el. Erről majd írok később! 

Már az első 15 napban eldől, hogy a gyermeknek kifejlődik-e a koponyája, illetve, hogy nyílt gerinccel születik-e. Valljuk be, a rosszabbik verziót Te sem szeretnéd átélni! Ezért is fontos, hogy tisztán átlásd miért ekkora a fontossága a vitaminoknak! Minden jelenleg kapható terhesvitamin más és más, ezért nem tudom mindnek feltüntetni az összetevőit, de a legfontosabbak ezek:

Folsav - Az egyik legfontosabb összetevő, hiszen ez segít a fejlődési rendellenesség megelőzésében. Vízben oldodó vitamin, aminek fontosságát Dr Czeizel Endre hozta a köztudatba. 

D-vitamin - Újabban kibővültek a magzatvédő vitaminok D-vitaminnal. Nekem ez a legszimpatikusabb, hogy a magyar vitamingyártók, a magyar nők igényeit vették figyelembe és annak megfelelően készítették el a tablettát/kapszulát. (Sokan külföldről rendelik, ezt nem tartom jónak.)

Jód - A magzat agyának fejlődéséért is felel, továbbá képes karbantartani a pajzsmirigy működést, és az anyagcserében is fontos szerepet játszik. A jód hiányának tulajdonították azt is, ha a gyermek a későbbiekben olvasási nehézségekkel küzd vagy alacsony az IQ-szintje. 

Magnézium - Hiánya növeli a cukorbetegség és a magas vérnyomás gyakoriságát. De a gyermek az átlaghoz képest kevesebb súllyal születhet, ha nem elegendő a mennyisége a szervezetben. Télen különösen oda kell erre figyelni! Segít a sejtosztódásban és a izomzat fejlődéséért is felel. 

Én ezeket tartom a legfontosabb összetevőknek, de természetesen a többi sem véletlenül van a készítményekben. Ne felejtsd el, hogy 3 hónappal a fogantatás előtt kezd el szedni és így elkerülhető, hogy a babád teljesen kifossza a számodra is fontos vitaminraktáradat.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet! Ha hasznos volt számodra, akkor nyomj egy like-ot, hogy máshoz is eljuthassanak ezek a fontos információk!

Tegyük meg együtt az első lépéseket a fogantatásig! ;)

Farkasné R. Katalin 

A bejegyzés trackback címe:

https://elokeszules.blog.hu/api/trackback/id/tr5813344961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása